در بخش قبل، مکان مناسب برای قرارگیری ترازو را مورد بررسی قرار دادیم. دیدیم که عواملی همچون دما، میزان رطوبت، نور و … میتوانند بر روی عدد ترازو تاثیر بگذارند. در صورتی که هنوز آن بخش را مطالعه نکردیهاید، روی لینک زیر کلیک کنید.
در این بخش بیشتر به جزئیات خود ترازو میپردازیم. فراموش نکنیم که ترازوهای آزمایشگاهی از جمله ابزارهای اندازهگیری هستند که در بین باقی دستگاهها از بالاترین دقت برخوردارند. بنابراین نکات زیر به شما کمک میکند تا نتایج قابل اعتمادتر و معتبرتری را به دست آورید:
کلید روشن-خاموش و Standby ( آماده به کار)
- ترازوی خود را از منبع تغذیه جدا نکنید و همیشه آن را در حالت آماده به کار قرار دهید. این کار به دستگاه اجازه میدهد تا تعادل دمایی خود را حفظ کند.
- وقتی میخواهید ترازو را خاموش کنید، از کلید کنار نمایشگر استفاده کنید. با این کار ترازو در حالت آماده به کار قرار میگیرد و بخشهای الکترونیکی آن هنوز در حال کار هستند و برای استفادهی مجدد نیاز به آماده به کار شدن یا در اصطلاح گرمشدن (Warm Up) دستگاه نیست.
نکته : برای هر ترازو مدت زمان متفاوتی جهت Acclimatization یا سازگاری با محیط در اولین باری که به منبع تغذیه وصل میشود، وجود دارد. این مقدار زمانی:
- حداکثر 24 ساعت برای ترازوهای میکرو است.
- تقریبا 120 دقیقه برای ترازوهای نیمه میکرو و ترازوهای آنالیتیکال است.
- تقریبا 30 دقیقه برای ترازوهای دقیق است.
دقت کنید که همیشه حداقل زمان مشخصشده در دستورالعمل ترازوی خود را برای آماده به کار شدن آن رعایت کنید.
تراز کردن ترازو روی سطح (Leveling)
همیشه قبل از هر اندازهگیری، بررسی کنید که حباب هوا در مرکز اندیکاتور (نشانگر سطح) باشد. برای تراز کردن ترازو روی سطح، از پایههای اصلاحکننده استفاده کنید و پس از هر بار انجام اصلاحات، تنظیمات داخلی ترازو را دوباره انجام دهید.
تنظیمات (Adjustment)
همانطور که میدانید ترازوهای آزمایشگاهی، حسایبتهای محتلفی دارند (برای مشاهدهی لیست ترازوی آزمایشگاهی کلیک کنید) و این موضوع قابل تنظیم است. حساسیت ترازو را به طور مرتب تنظیم کنید:
- وقتی میخواهید برای اولین بار با ترازو کار کنید.
- وقتی مکان ترازو را تغییر میدهید.
- بعد از تراز کردن کف ترازو.
- پس از رخ دادن تغییرات اساسی در دما، رطوبت و فشار هوا.
Zero/Tare
Zero: با زدن دکمهی zero، کاربر به صورت دستی یک نقطهی صفر جدید روی ترازو تنظیم میکند. با این کار میشود در حالی که هنوز کفهی ترازو را خالی نکردیم، از نقطهی صفر جدید استفاده کنیم یا زمانی استفاده میشود که میخواهیم وزن خالص نمونه را اندازهگیری کنیم؛ به این صورت که ابتدا ظرف را روی کفهی ترازو میگذاریم و با صفر کردن دستگاه وزن خالص نمونه را محاسبه میکنیم.
Tare: از دکمهی Tare برای افزودن دستی نقطهی Tare به فرایند توزین استفاده میشود. این قابلیت زمانی مفید است که میخواهیم وزن یک نمونه را درون یک ظرف اندازهگیری کنیم در حالی که وزن خود ظرف نیز برای ما اهمیت دارد، یا زمانی که نیاز داریم بیشتر از یک نوع نمونه را به یک ظرف واحد اضافه کنیم، در این حالت ترازو وزن ناخالص، Tare و وزن خالص را ثبت میکند.
خواندن نتایج اندازهگیری وزن
- دقت کنید که در زمان شروع هر اندازهگیری نمایشگر ترازو دقیقا صفر را نشان دهد.
- نتایج را فقط پس از اینکه یک دایره روی صفحهی نمایشگر ظاهر شد بخوانید و ثبت کنید. به وسیلهی این دتکتور، نتیجهی اندازهگیری پس از اینکه ثابت شد نمایش داده میشود.
کفهی ترازو دیجیتال آزمایشگاهی
همیشه ظرف اندازهگیری را دقیقا روی قسمت وسط کفهی ترازو قرار دهید. این کار از خطای اندازهگیری به واسطهی قرار دادن ظرف در گوشهها جلوگیری میکند.
نکته: METTLER TOLEDO مجهز به سیستم منحصر به فردی است که هم برای ترازوهای آنالیتیکال و هم ترازوهای دقیق به شکل قابل توجهی اثرات خطا را کاهش میدهد.
ظرفی که در آن توزین انجام میشود
- از کوچکترین ظرف ممکن جهت توزین استفاده کنید.
- زمانی که رطوبت هوا کمتر از 30 الی 40 درصد است، از ظروف پلاستیکی برای اندازهگیری استفاده نکنید.این کار خطر ایجاد شارژ الکترواستاتیکی را در وضعیت موجود کاهش میدهد.
- ظروفی که عایق الکتریکی قویای هستند مانند شیشه و پلاستیک نیز میتوانند از نظر الکترواستاتیکی شارژ شوند و این موضوع میتواند نتیجهی اندازهگیری را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل باید توجه شود که اقدامات پیشگیرانهی مناسب انجام شود (جلوتر به آنها میپردازیم)
- ظرف توزین و نمونه باید هم دمای محیط اطراف باشند. اختلاف دمایی با محیط باعث ایجاد جریان هوا میشود و این امر نتیجهی اندازهگیری را مخدوش میکند. بعد از برداشتن ظرف توزین از داخل آون خشککن یا ماشین ظرفشویی، به ظرف اجازه دهید تا با دمای محیط سازگار شود سپس آن را روی ترازو قرار دهید.
- در صورت امکان از دستان لخت و بدون دستکش خود برای نگه داشتن ظرف توزین استفاده نکنید. اینکار میتواند دما و رطوبت هوا را در محوطهی توزین و ظرف توزین تغییر دهد که تاثیر مضری روی پروسهی اندازهگیری دارد.
نکته: نگهدارندههای مختلفی برای ظروف وجود دارد که شرایط را برای یک اندازهگیری بدون خطا و ایمن آماده میکند.
شیشههای محافظ (Draft Shields)
- فقط در صورت نیاز شیشههای محافظ را باز کنید. این کار باعث میشود آب و هوای درون محفظهی توزین ثابت بماند و نتایج اندازهگیری تحت تاثیر قرار نگیرند.
- توصیه میشود از ترازوهایی استفاده کنید که محفظهی شیشهای خودکار و قابل تنظیم داشته باشند. مانند ترازوهای XPE و XSE (ترازوهای برند متلر) به طوری که در آنها حداقل میزان باز شدن محفظهی شیشهای را داریم.
نکته: برای اینکه حتی در چالش برانگیزترین حالت، توزین را سادهتر و دقیقتر انجام دهیم، لوازم جانبی ویژهای که برای ترازوهای XSE و XPE ساخته شدهاند را به شما پیشنهاد میکنیم. این ترازوها حتی وقتی داریم نمونههای کوچک را با تلورانس کم و تحت شرایط نامساعد محیطی اندازه میگیریم، بهترین نتایج را نشان میدهند.
تمیز کردن ترازوهای آزمایشگاهی
- محفظهی شیشهای و کفهی ترازو را همیشه تمیز نگه دارید.
- فقط از ظروف تمیز برای توزین استفاده کنید.
- ترازو را میتوان با استفاده از مایعهای شیشه پاک کن مشخصی تمیز کرد.
- از پارچههای بدون پرز استفاده کنید و حتما قبل از تمیز کردن، تمام قسمتهای قابل جابجایی مانند کفهی ترازو را باز کنید.
پیشنهاد میکنیم پیش از این کار، دستورالعملهای SOP برای تمیز کردن ترازوهای آزمایشگاهی را در سایت واحد ترازوی صدرا پژوهش مطالعه نمایید.
سخن آخر
در این مقاله پیرامون روش صحیح استفاده از ترازوهای آزمایشگاهی صحبت کردیم. خوشحال میشویم اگر شما هم تجربیات خود در این زمینه را با ما در میان بگذارید. نظرات خود را میتوانید در پایین همین صفحه به صورت کامنت درج کنید. در بخش بعدی به بررسی تاثیرات فیزیکی خارجی بر اندازهگیری وزن میپردازیم.
فهرست