ترازو گرمی، به دلیل دقت و حساسیت بسیار بالایی که در توزین مواد دارد، در صنایع و حوزههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه، به معرفی این نوع ترازو پرداخته و تمام اطلاعاتی را که در رابطه با ترازوی گرمی، انواع و کاربردهای آن باید بدانید، در اختیارتان قرار خواهیم داد.
ترازو گرمی چیست و چه تفاوتی با انواع دیگر ترازوها دارد؟
قرنها، از بازشدن پای ترازو به زندگی بشر میگذرد و این وسیلهی کاربردی، امروزه به عضو جدانشدنی زندگی انسانها تبدیل شده است. همهی ما از وقتی که چشم باز کردهایم، با انواع ترازو برخورد داشته و برای منظورهای مختلف از آنها استفاده کردهایم. با پیشرفت علم و تکنولوژی، ترازوها نیز دستخوش تغییرات چشمگیری شده و با شکل و شمایل جدید به بازارها عرضه شدند. ترازو گرمی نسل جدید و پیشرفتهی ترازو است و قابلیتهای بسیار بیشتری نسبت به اجداد خود دارد.
اولین و مهمترین وجه تمایزی که میتوان برای ترازوهای گرمی برشمرد، دقت و حساسیت بسیار بالای این ابزارها نسبت به مدلهای قدیمی است. این ترازوها، به لطف وجود حسگر توزین بسیار دقیقی که در آنها تعبیه شده است، میتوانند موادی با جرم کم را با دقتی بسیار بالا توزین کنند. دقیقترین نوع ترازوی گرمی که از حساسیت بسیار بالایی نیز برخوردار است، ترازو آزمایشگاهی نام دارد و همانطور که از نام آن نیز میتوانید حدس بزنید، برای استفاده در آزمایشگاهها طراحی شده است. ترازوهای آزمایشگاهی انواع مختلفی دارند و برخی از آنها که با نام «ترازوی رطوبتسنج» شناخته میشوند، قادر به اندازهگیری رطوبت موجود در مواد نیز هستند. در مقالهی ترازوی رطوبتسنج، این نوع ترازو و نحوهی عملکرد آن را بهطور کامل شرح دادهایم.
کاربرد ترازوهای گرمی محدود به آزمایشگاهها نمیشود و این تجهیزات با توجه به نوع و حساسیتی که در اندازهگیری دارند، در حوزهها و صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به معرفی انواع ترازوی گرمی میپردازیم و ضمن بیان تفاوت این محصولات با یکدیگر، مصارف هریک از آنها را نیز شرح خواهیم داد.
منظور از دقت توزین در ترازو گرمی چیست؟
مهمترین فاکتوری که در انتخاب ترازو آزمایشگاهی یا هر ترازوی گرمی دیگری به آن توجه میشود، دقت و حساسیت ترازو است؛ البته فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که برای مطالعهی بیشتر میتوانید به صفحهی ترازوی آزمایشگاهی مراجعه نمایید. در آنجا بهطور مفصل به این موضوع پرداختیم. در کنار تمامی قابلیتهای ترازوی گرمی، توزین مواد، اصلیترین وظیفهی این دستگاه است و این نوع ترازو بر اساس حساسیت لودسل مورد استفاده در آن، نتیجهی اندازهگیری را در اختیار کاربر قرار میدهد. از آنجایی که ترازوهای گرمی برای استفاده در حوزههای حساس طراحی شدهاند، دقت اندازهگیری آنها از اهمیت بسیار بالایی دارد و مهمترین پارامتری است که در دستهبندی این تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد.
هریک از ترازوهای گرمی موجود در بازار، تنها مقدار مشخصی را میتوانند اندازهگیری کنند و بر اساس حساسیت خود، فقط قادر به نمایش جزئیات محدودی از اندازهی مادهی مورد آزمایش هستند. برای درک عمیقتر این موضوع، بهتر است با یک مثال ملموس، نحوهی توزین ترازوهای گرمی را تشریح کنیم؛ فرض کنید که قصد دارید وزن مادهای را با یک ترازوی یک گرمی را دارید، در اینصورت، چنانچه وزن مادهی مورد نظر 4.852 گرم باشد، ترازو، تنها عدد 4.8 را برای شما به نمایش خواهد گذاشت و برای اطلاع از ارقام اعشاری بعدی باید از ترازو گرمی دقیقتری استفاده کنید. بهطور خلاصه میتوان گفت که ترازوهای با دقت بالاتر، جزئیات بیشتری از وزن مواد را برای کاربران خود به نمایش میگذارند و برای توزین مواد حساس مانند مواد آزمایشگاهی یا فلزات گرانبها، باید از ترازوهایی با حساسیت بالاتر استفاده کرد.
بیشتر بخوانید:
ترازو یک گرم
ترازوهای یک گرمی، قابلیت توزین مواد با دقت یک گرم را دارند و معمولا قادرند تا ۵۰ کیلوگرم را توزین کنند. این نوع ترازو گرمی انواع مختلفی دارد و برای مصارف فروشگاهی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ترازو یک رقم اعشار
ترازو یک رقم اعشار یا ترازو یک دهم گرم، قادر است وزن مواد را تا یک رقم اعشار نمایش دهد و در مشاغلی مانند: داروسازی، نقرهفروشی و عطاری مورد استفاده قرار میگیرد. ظرفیت توزین این ترازوها حداکثر ۳۰ کیلوگرم است.
ترازو دو رقم اعشار
ترازوی دو رقم اعشار که با نام ترازو یک صدم گرم یا ترازو دو صفر نیز شناخته میشود، یکی از انواع دقیق ترازو گرمی است. این ترازو علاوه بر استفاده در محیطهای آزمایشگاهی، برای توزین طلا و زعفران نیز مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا ظرفیت توزین ترازوهای دو صفر، حداکثر ۶ کیلوگرم است.
ترازو سه رقم اعشار
ترازو سه رقم اعشار یکی از دقیقترین ترازوهای گرمی موجود در بازار است و به آن، ترازو یک هزارم گرم یا ترازو سه صفر نیز گفته میشود. این ترازوها، مجهز به محفظهی توزین هستند و به همین دلیل نیز دقت توزین بسیار بالایی دارند. از این ترازوها علاوه بر مصارف آزمایشگاهی، برای توزین جواهرات و سنگهای قیمتی نیز استفاده میشود. این ترازوها ظرفیت پایینی دارند و معمولا حداکثر ظرفیت توزین آنها، ۶۰۰ گرم است.
ترازو چهار رقم اعشار
ترازو چهار رقم اعشار، با نامهای ترازو چهار صفر یا ترازو یک ده هزارم گرم نیز شناخته میشود و از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است. این ترازو برای از بین بردن تاثیر فشار هوا، مجهز به محفظهی توزین است و حداکثر ظرفیت توزین آن نیز، ۲۱۰ گرم است. دقت بسیار بالای ترازو سبب شده است که از این وسیله برای توزین مواد حساس در آزمایشگاهها، صنعت طلاسازی و ریگیری استفاده بهعمل آید.
ترازو پنج رقم اعشار
ترازو پنج رقم اعشار، حساسترین و دقیقترین ترازو گرمی موجود در دنیا بهشمار میرود و حتی قادر است وزن یک تار مو را نیز اندازهگیری کند. این ترازو، ترازو یکصد هزارم گرم یا ترازو پنج صفر نیز نامیده میشود و بهدلیل حساسیت بسیار دقیق، ظرفیت توزین پایینی دارد. آزمایشگاهها و طلاسازیها از جمله مشاغلی هستند که از این ترازوها برای توزین مواد مختلف استفاده میکنند.
در این مطلب به معرفی ترازو گرمی پرداخته و ضمن بحث در رابطه با انواع مختلف این وسیلهی کاربردی، مصارف هر یک از انواع آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. منتظر دریافت سوالات یا نظرات ارزندهی شما در انتهای مقاله هستیم.