اگر شما هم مانند بسیاری از افرادی که قصد تاسیس یک آزمایشگاه دارند و میخواهند بدانند که «ترازوی آزمایشگاهی چیست» و نیاز به اطلاعات در مورد این محصول بسیار مهم و پرکاربرد دارند، این سوال را دارید، در این مطلب با ما همراه باشید تا ضمن معرفی این دستگاه، نکات مهم در زمینهی کیفیت و مرغوبیت آن را بررسی کنیم.
مطالب مرتبط:
- ترازوی آزمایشگاهی
برای مشاهدهی لیست موجودی، استعلام قیمت و خرید ترازوی آزمایشگاهی کلیک کنید.
ترازوی آزمایشگاهی چیست؟
ترازوی از جمله مهمترین تجهیزات مورد استفاده در آزمایشگاهها، برای توزین مواد و محلولهای شیمیایی است و یکی از انواع پرکاربرد ترازوهای گرمی بهشمار میرود. این وسیله انواع متنوعی دارد و بر اساس عملکردی که از خود نشان میدهد، به مدلهای مختلفی طبقهبندی میشود. اصلیترین ویژگی ترازوهای دیجیتال آزمایشگاهی، حساسیت بسیار بالای این دستگاهها و نبود خطا در نتایج بهدست آمده از آزمایش است.
در شرایط عادی و زندگی معمولی، ما با ترازوهایی سر و کار داریم که حساسیت خیلی بالایی ندارند و البته کار ما را هم راه میاندازند. مثلا یکی از این انواع، ترازوی خانگی است. فردی که قصد دارد وزن خود را کنترل کند، روزانه روی این ترازو میایستد. حالا اگر این ترازو وزن او را چند گرم بالا و پایین نشان دهد، اهمیت آن چنانی ندارد.
اما در یک آزمایشگاه کنترل کیفیت موضوع خیلی متفاوت است. آن بحث شاید بر سر صدم و هزارم گرم باشد و ترازو دیگر مجاز نیست که خطای زیادی داشته باشد.
دقت ترازوی آزمایشگاهی
اولین شاخص ایجاد تفاوت در میان ترازوها، دقت است. هر قدر دقت یک ترازو بالاتر باشد، یعنی می تواند وزن کوچکتری از ماده را اندازه بگیرد.
دقت ترازوها بر اساس میزان رقم اعشاری است که می تواند اندازه بگیرد. مثلا اگر ترازوی آزمایشگاهی شما بتواند وزن 2.61 گرم را اندازه بگیرد، دقت این ترازو 0.01 گرم است.
ترازوهای آزمایشگاهی مرسوم دقتشان حداقل 0.1 گرم است.
انواع ترازوی آزمایشگاهی
معمولا شرکتهای تولیدکننده، ترازوی حساس آزمایشگاهی را بر اساس دقتهای مختلف عرضه میکنند:
- ترازو 0.1 گرم
- ترازو 0.01 گرم
- ترازوی 0.001 گرم یا 1 میلیگرم
- ترازوی 0.0001 گرم یا 0.1 میلیگرم
- ترازوی 0.00001 گرم یا 0.01 میلیگرم که با نام ترازوی نیمه میکرو (Semi-Micro Balance) شناخته میشود.
اینهای ترازوهای مرسوم هستند که در آزمایشگاهها استفاده میشوند. دقتهای بالاتری هم وجود دارند که مصارف خاص دارند.
- ترازوی 0.000001 گرم یا 1 میکروگرم که با نام ترازوی میکرو (Micro Balance) شناخته میشود.
- ترازوی 0.0000001 گرم یا 0.1 میکروگرم که با نام ترازوی فوق میکرو (Ultra-Micro Balance) شناخته میشود.
در نظر داشته که از دقت 5 تا 7 رقم بعد از اعشار را به طور کل ترازوهای میکرو میگویند.
مطالب مرتبط:
- ترازوی آزمایشگاهی
برای مشاهدهی لیست موجودی، استعلام قیمت و خرید ترازوی آزمایشگاهی کلیک کنید.
کالیبراسیون ترازوی آزمایشگاهی
یکی دیگر از مواردی که در انواع ترازو آزمایشگاهی تفاوت ایجاد میکند، مدل کالیبراسیو ن آنهاست. اما پیش از این که انواع کالیبراسیون را توضیح دهیم، شاید خوب باشد که چند جمله دربارهی کالیبراسیون بگوییم.
کالیبراسیون یا کالیبره کردن یک وسیله، فرایندی است که باعث میشود آن دستگاه نتایج درست و دقیقتری ارائه بدهد. این موضوع به خصوص در مورد تجهیزات اندازهگیری اهمیت بالایی دارد.
پروسهی کالیبراسیون ترازوها به این شکل است که ما از قبل یک وزنهی مرجع داریم که وزن دقیق آن را میدانیم، آن را روی ترازو قرار میدهیم و به ترازو طی فرایندی می گوییم که این وزنه معادل این میزان گرم یا کیلوگرم است. سپس ترازو با توجه به آن وزنهی مرجع، خودش را کالیبره می کند و اعداد را خیلی دقیق تر نمایش می دهد.
حالا با توجه به تعریفی که برای کالیبراسیون ترازو گفتیم، شرکت های سازنده، ترازوها را به دو صورت کالیبراسیون اتومات و کالیبراسیون دستی ارائه می کندد.
- در ترازوی کالیبره دستی یا اصطلاحا خارجی، کاربر باید یک وزنه برای کالیبره کردن ترازو داشته باشد.
- در ترازوی کالیبره اتومات یا داخلی، شرکت سازنده از قبل خودش یک وزنهی مرجع داخل ترازو قرار داده است و در صورت نیاز به کالیبراسیون، کاربر با فشردن یک دکمه، ترازو را کالیبره میکند.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا اندکی در پاسخ به سوال «ترازوی آزمایشگاهی چیست؟» صحبت کنیم. امیدواریم که تا حدی توانسته باشیم پاسخ این سوال را بدهیم. در صورتی که قصد خرید این محصول را دارید یا در مورد آن سوالی دارید، باعث خوشحالی ماست که نظرات و سوالات شما در قسمت نظرات همین صفحه ببینیم. کارشناسان صدراپژوهش در اسرع وقت به آن پاسخ خواهند داد.
2 دیدگاه. ارسال نظر
خیلی مفید بود
با سلام
خوشحال هستیم که این مطلب از نظر شما مفید بوده است.